Suklaakakun säilymisen kannalta merkittävimmät tekijät ovat lämpötila, kosteus ja suojaaminen ilmalta. Ihanteellisissa olosuhteissa kakku säilyy tuoreena ja maukkaana huomattavasti pidempään kuin huonoissa säilytysoloissa. Suklaakakku tulee säilyttää viileässä, noin 4-8 asteen lämpötilassa, suojattuna ilmalta ja voimakkailta hajuilta.
Valkoisen Puun suklaaunelmakakku valmistetaan laadukkaista raaka-aineista käsityönä Kauhajoella sijaitsevassa leipomossa. Suklaakakun perusominaisuuksiin kuuluu rikas suklainen maku ja kostea rakenne, jonka säilymiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Suklaakakun säilyvyys perustuu erityisesti sen kosteuden ylläpitämiseen ja hapettumisen estämiseen.
Yleisperiaatteena suklaakakun säilytyksessä on, että kakkua ei koskaan tulisi jättää pitkäksi aikaa huoneenlämpöön. Leikkaamaton kakku säilyy paremmin kuin valmiiksi viipaloitu. Jos kakkua on jo leikattu, leikkauspinnat kannattaa suojata kelmulla hapettumisen estämiseksi.
Kuinka kauan suklaakakku säilyy jääkaapissa?
Jääkaapissa asianmukaisesti säilytettynä suklaakakku säilyy tyypillisesti 3-5 päivää erinomaisessa kunnossa. Optimaalinen lämpötila on 4-6 astetta, joka hidastaa tehokkaasti pilaantumisprosessia mutta ei kuitenkaan kuivata kakkua liikaa. Jääkaapin kosteustaso on myös olennainen tekijä – liian kuiva ilma voi kuivattaa kakun nopeasti.
Jääkaapin eri osissa on erilaiset olosuhteet, mikä vaikuttaa myös kakun säilyvyyteen. Yleensä jääkaapin keskihyllyt tarjoavat tasaisimman lämpötilan. Ovihyllyt taas altistuvat lämpötilanvaihteluille oven avautuessa, joten niitä kannattaa välttää. Vihanneslaatikossa on usein korkeampi kosteus, mikä voi joissain tapauksissa olla hyödyksi, mutta riskinä on myös liiallinen kosteus.
Säilytysastian valinta on erittäin tärkeää. Paras vaihtoehto on ilmatiivis kakkurasia tai elintarvikekelmuun huolellisesti kääritty kakku. Muovinen säilytysrasia suojaa tehokkaasti jääkaapin muilta tuoksuilta ja estää kakkua kuivumasta tai imemästä itseensä muiden ruokien hajuja.
Voiko suklaakakkua pakastaa?
Suklaakakku soveltuu erinomaisesti pakastettavaksi, ja oikein pakastettuna se voi säilyä hyvälaatuisena 2-3 kuukautta. Pakastaminen on erinomainen ratkaisu, kun halutaan pitkäaikainen säilytysratkaisu tai kun kakkua on jäänyt runsaasti yli. Pakastaminen vaikuttaa kuitenkin aina jonkin verran kakun rakenteeseen ja koostumukseen.
Pakastaminen kannattaa tehdä seuraavasti: jäähdytä kakku ensin huolellisesti, kääri se sitten tiukasti elintarvikekelmuun ja vielä folioon tai aseta ilmatiiviiseen pakasterasiaan. Näin ehkäistään pakastimen hajujen siirtyminen kakkuun ja estetään ns. pakastimen makua. Jos kyseessä on kokonainen kakku, voi olla käytännöllisempää pakastaa se valmiiksi paloiteltuna, jolloin voi sulattaa vain tarvittavan määrän kerrallaan.
Kun haluat nauttia pakastetun kakun, anna sen sulaa hitaasti jääkaapissa, mieluiten yön yli. Näin rakenne pysyy parhaiten ehjänä. Vältä mikroaaltouunin käyttöä sulatuksessa, sillä se kuivattaa kakkua ja voi sulattaa sen epätasaisesti. Sulanutta kakkua ei suositella pakastettavaksi uudelleen.
Miksi suklaakakku kuivuu ja miten sen voi estää?
Suklaakakun kuivuminen johtuu pääasiassa kosteuden haihtumisesta, mikä tapahtuu erityisesti kun kakku on suojaamattomana ilmalle alttiina. Kuivumista edistää myös liian korkea säilytyslämpötila ja jääkaapin kuiva ilma. Kuivuminen alkaa tyypillisesti kakun leikkauspinnoilta, jotka ovat eniten alttiina ilmalle.
Kuivumisen estämiseksi leikkauspinnat kannattaa aina suojata elintarvikekelmuun tai laittaa kakku tiiviiseen rasiaan. Toinen käytännöllinen keino on lisätä kakkurasiaan pieni pala kosteaa talouspaperia, joka auttaa ylläpitämään sopivaa kosteustasoa – varmistaen kuitenkin, ettei paperi kosketa kakkua suoraan.
Ilmankosteuden merkitys korostuu erityisesti talviaikaan, jolloin sisäilma on usein kuivempaa. Tällöin kannattaa olla erityisen tarkka kakun suojaamisessa. Säilytysastian valinnassa kannattaa suosia sellaisia, joissa on tiivis kansi. Materiaalilla on myös merkitystä – lasi- ja muovirasia pitävät kosteuden paremmin sisällään kuin pahviset tai kartonkiset astiat.
Mitkä merkit kertovat, että suklaakakku ei ole enää tuore?
Tuoreen suklaakakun tunnistaa mehevästä ja kosteasta rakenteesta sekä rikkaasta tuoksusta. Kun kakku alkaa menettää tuoreuttaan, ensimmäisiä merkkejä ovat usein kuivuminen ja rakenteen muuttuminen murenaiseksi. Kakun pinta voi näyttää kuivalta ja halkeilleelta, erityisesti leikkuupinnoilta.
Aistinvaraisessa arvioinnissa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin: Tuoksu – pilaantunut kakku voi haista epämiellyttävältä tai tunkkaiselta. Ulkonäkö – homeen kasvu tai värimuutokset ovat selviä merkkejä siitä, että kakku ei ole enää nautittavassa kunnossa. Rakenne – jos kakku tuntuu oudolta, liian kovalta tai liian pehmeältä, se voi olla merkki pilaantumisesta.
Maku on myös tärkeä indikaattori – jos suklaakakku maistuu vähänkin epäilyttävältä tai oudolta, sitä ei kannata syödä. Pilaantunut kakku voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen, joten epäilyttävissä tapauksissa on aina parempi olla varovainen.
Valkoisen Puun suklaaunelmakakun säilytysvinkit
Valkoisen Puun suklaaunelmakakku on parhaimmillaan 1-2 päivän sisällä valmistuksesta, jolloin sen rikas maku ja täyteläinen rakenne pääsevät parhaiten oikeuksiinsa. Kakku kannattaa säilyttää jääkaapissa, jos sitä ei nautita heti. Kakku on hyvä ottaa jääkaapista huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen tarjoilua, jolloin maut pääsevät parhaiten esiin.
Valkoisen Puun suklaaunelmakakku sisältää laadukkaita tuoreita raaka-aineita, mikä vaikuttaa sen säilyvyyteen. Kakkumme säilytyksessä pätevät samat periaatteet kuin muillekin suklaakakuille: ilmatiivis säilytys, sopiva lämpötila ja suojaus kuivumiselta.
Jos haluat nauttia aina tuoreesta kakusta, kannattaa hyödyntää Valkoisen Puun kahviloiden tarjontaa Kauhajoella, Seinäjoella ja Jyväskylässä. Tarjoamme päivittäin tuoreita, käsintehtyjä leivonnaisia, jotka valmistetaan laadukkaista raaka-aineista. Suklaaunelmakakun lisäksi valikoimistamme löytyy myös muita herkkuja, kuten suosittuja juustokakkuja ja perinteikästä porkkanakakkua.
Näillä vinkeillä varmistat, että suklaakakun maukas ja kostea rakenne säilyy mahdollisimman pitkään. Oikein säilytettynä kakku tarjoaa nautinnollisen makuelämyksen vielä päiviä valmistuksen jälkeenkin. Muista kuitenkin, että tuore kakku on aina paras vaihtoehto erityistilanteisiin ja juhliin.